úterý 2. dubna 2013

Vynikající mléčné houstičky


  • obtížnost: *****
  • doba přípravy: 15min
  • doba kynutí 50min
  • doba pečení: 20min
  • hodnocení: *****
  • výsledek: lepší než kupované

Ingredience

vážené
  • 1/2 droždí (uděláme jednoduše kvásek)
  • 250 ml teplého mléka (nejlépe 40°C)
  • 150 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr + vanilka (může být tresť)
  • 3/4 lžičky soli
  • 150g nastrouhaných vařených brambor (ohřáté)
  • 550g hladké mouky
  • 50g sušeného mléka
  • 60g cukru

Postup

 Nejprve začneme kváskem : 2 lžičky teplého mléka, 1 lžičku hladké mouky a 1 lžičku cukru smícháme v malé misce či hrnku, přidáme půlku droždí (20g) a lžičkou vymícháme do hladka. Necháme v teple kvasit.
Mezi tím si připravíme mísu, v které vypracujeme těsto na houstičky.
Do mísy nalijeme 250 ml teplého mléka, 150 ml oleje, vanilkový cukr + vanilku, 3/4 lžičky soli, nastrouhané brambory, 550 g hl. mouky, 50 g sušeného mléka, 60 g cukru a nakonec hotový kvásek.

Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 50 minut kynout, nejlépe na teplé místo.
Po vykynutí vyndáme na vál, ani nemusíme sypat moukou (na silikonovém určitě ne). Ručně prohněteme těsto a vyválíme šišku ze které nakrájíme 20 kousků. V dlani krouživými pohyby děláme kuličku, kterou vyválíme na "šišku" (viz.foto). Já peču houstičky tak, že si dám pečící papír na mřížku.
Všechny vytvarované houstičky máme na pečícím papíře srovnané 4x5 ks. Nařízneme každou dvěma řezy a přikryjeme utěrkou (necháme asi na 15 minut dokynout). Vyhřejeme troubu na 180-200°C, odkryjeme utěrku a potřeme houstičky před pečením vlažným mlékem. Po té dáme péci na 20 minut. Čas je orientační, záleží na typu trouby.
Po upečení vyndáme a opět potíráme mlékem, aby byly lesklé a necháme je na mřížce, opět přikryté utěrkou do vychladnutí.
Recept není složitý jak se zdá a vždy se podaří, jsou opravdu vynikající :-).



Rady a tipy

 Používám vždy brambory klasicky uvařené co zbudou z oběda, třeba z minulého dne. Je zapotřebí orientačně 1 plný hrnek (250 ml). Nastrouhám a ohřeji v mikrovlné troubě. 

2 komentáře:

  1. Když byly teplé, tak vůbec nechutnaly sladce, ale když vychladly, byly výborné!😊

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat