pondělí 1. dubna 2013

Jednoduchý výborný chléb s žitnou moukou


  • obtížnost: *****
  • doba přípravy: 10min
  • doba kynutí: 20+25min
  • hodnocení: *****
  • výsledek: jednoduchý a opravdu výborný



Ingredience:

 nevážené
  • 2 hrnky vlažné vody (ideální 40°C)
  • 1 lžička octa  
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1/2 droždí (rozdrobené)


Postup

 Ingredience, přesně v pořadí jak jsou výše uvedené dáme do pekárny a zvolíme program celozrnný chléb.
Rychlý způsob:
ingredience, přesně v pořadí jak jsou výše uvedené důkladně promícháme (nejlépe v robotu), necháme 20 minut kynout. Po té opět promícháme (v robotu) a přendáme do pekárny. Necháme ještě 25 minut kynout a pak pustíme pečení na 1 hodinu.
Upečený chléb vyndáme, zabalíme do utěrky a necháme na mřížce vychladnout. Je vynikající a vydrží dobrý 3 dny.




Rady a tipy

 Pokud nemáte rádi kmín, můžete do chleba přidat slunečnicové semínko, lněné semínko, sezamové semínko, je to vynikající a zdravé.

Žádné komentáře:

Okomentovat