čtvrtek 4. dubna 2013

Super dobré langoše (8kusů)


  • obtížnost: *****
  • doba přípravy: 15min
  • doba kynutí 50min
  • doba pečení: 15min
  • hodnocení: *****
  • výsledek: super dobré




Ingredience

vážené
  • 1 droždí (uděláme jednoduše kvásek)
  • 350ml teplého mléka (nejlépe 40°C)
  • 1 lžička soli
  • 150g nastrouhaných vařených brambor (ohřáté)
  • 550g polohrubé mouky

Postup

 Nejprve začneme kváskem : 3 lžičky teplého mléka, 1 lžičku hladké mouky a 1 lžičku cukru smícháme v malé misce či hrnku, přidáme  droždí (42g) a lžičkou vymícháme do hladka. Necháme v teple kvasit.
Mezi tím si připravíme mísu, v které vypracujeme těsto na langoše.
Do mísy nalijeme 350ml teplého mléka, přidáme 1 lžičku soli, nastrouhané brambory, 550g pol. mouky a nakonec hotový kvásek.

Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 50 minut kynout, nejlépe na teplém místě.
Po vykynutí těsto vyndáme na pomoučený vál, ručně prohněteme a rozdělíme na 8 bochánků. Jednotlivé "bochánky" roztahujeme na placky, kraje musí být silné a středy tenké. Necháme na vále chvilku odpočinout.
Rozpálíme si na pánvi olej a langoše jednoduše opékáme, jde to rychle. Opečené prokládáme bílými ubrousky, nebo papírovými utěrkami, aby nebyly mastné.
Jednoduchý základ:
prolisujeme si 2stroužky česneku a smícháme s kečupem. Potřeme tím langoše a posypeme sýrem.
Možností je spousta, jak langoše dochutit, záleží na chuti a fantazii :-).



Rady a tipy

 Používám vždy brambory klasicky uvařené co zbudou z oběda, třeba z minulého dne. Je zapotřebí orientačně 1 plný hrnek (250 ml). Nastrouhám a ohřeji v mikrovlné troubě. 

1 komentář: