úterý 12. března 2013

Lehký citronový řez (babeta)


  • obtížnost: *****
  • doba přípravy: 15min
  • doba pečení: 20min
  • hodnocení: *****
  • výsledek: jemné a mňamózní

Ingredience

vážené

  • 200g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100g solamylu
  • 250g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • z 1 citronu nastrouhaná kůra
  • špetka soli
  • 250g změklé hery (nebo másla)
  • 4 vejce


 nevážené
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku solamylu
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • z 1 citronu nastrouhaná kůra
  • špetka soli
  • 1 změklá hera (nebo máslo)
  • 4 vejce


poleva:
  • 1 bílá čokoláda na vaření (100g)
  • 80g másla (hery)

   

Postup

Změklou heru, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru třeme do hladka, pomalu postupně přišleháváme po jednom vajíčku. K tomu přidáme promíchané sypké suroviny: mouku, prášek do pečiva, solamyl a špetku soli. Vše musí být důkladně promíchané.
 Dáme na plech vyložený pečícím papírem, nebo vytřeným máslem + vysypaným polohrubou moukou.   Předehřejeme si troubu na 180° a pečeme 20 minut (vždy záleží na typu trouby).
 Upečené necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu.
Poleva: ve vodní lázni, nebo v hrnci k tomu určenému, rozehřejeme máslo a na kostičky nalámanou čokoládu. Po rozehřátí důkladně promícháme v hladkou hmotu.

Na základ (korpus) namažeme krém a polijeme rozehřátou polevou. Ještě na plechu před ztuhnutím čokolády krájíme, po té dáme ztuhnout do chladna.


Rady a tipy

Nemusíme polévat čokoládou, stačí posypat moučkovým cukrem, je to též dobré.
Na vrch polevy můžeme zdobit podle své fantazie.
Nejjednodušeji těsto promícháme v elektrickém robotu.

Žádné komentáře:

Okomentovat