sobota 2. března 2013

Dobrý houskový knedlík


  • obtížnost: *****
  • doba přípravy: 15min + kynutí asi 40min
  • doba vaření: 20min
  • hodnocení: *****
  • výsledek: dobré a nadýchané

Ingredience

vážené
  • 500g polohrubé mouky (může být hrubá)
  • 3g soli (1lžička)
  • 250ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • kvásek :  1 droždí (kostka 42g)
  •               4 lžičky teplého mléka
  •               1 lžička hladké mouky
  •               1 lžička cukru
  • rohlík či houska (opravdu nemusí být)
 nevážené
  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky (může být hrubá)
  • 1 lžička soli
  • 1hrnek vlažného mléka
  • 1 vejce
  • kvásek :  1droždí (1kostka)
  •               4 lžičky teplého mléka
  •               1 lžička hladké mouky
  •               1 lžička cukru
  • rohlík či houska (opravdu nemusí být)


Postup

 Nejprve si připravíme kvásek, jeto velmi jednoduché a jistě se povede!
Do malé misky či hrnku dáme 4 lžičky mléka ohřejeme v mikrovlnce. Přidáme lžičku cukru, lžičku hladké mouky a ještě rozdrobíme 1droždí. Vše lžičkou umícháme v hladké těstíčko. Necháme asi 10 minut, nejlépe na teplejším místě- až kvásek vzejde (poznáme, že bude na vrchu ,,taková pěna").

Mezitím si smícháme mouku se solí, přidáme vlažné mléko, 1vejce a nakonec hotový kvásek. Vše důkladně vařečkou promícháme do té doby, než budeme mít hladké těsto. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájený rohlík či housku, nejlepší je předem osmažená (nemusí být). Já do knedlíků vůbec nedávám a jsou též výborné. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme nejlépe na teplejším místě kynout zhruba 40 minut.

Po vykynutí z těsta vytvoříme 2 válečky. Přikryjeme utěrkou a necháme, dokud se nám neuvaří voda. Vložíme do osolené vroucí vody a vaříme na mírném ohni 10 minut, po té otočíme a vaříme dalších 10 minut.

Uvařené knedlíky ,,podběrákem" vyndáme a párátkem propícháme. Nakrájíme a servírujeme.
 DOBROU CHUŤ.



Rady a tipy

 Nejlepší jsou knedlíky napařované, než vařené ve vodě, mají mnohem lepší povrch, dokonale hladký.
Já je též napařuji viz. foto.
Návod: naplníte široký kastrol třetinou vody, navrch položíte utěrku, či látkovou plenu a uvážete provázkem co nejpevněji. Po té ještě pořádně vypnete a hlavně pozor, aby látka nezasahovala na sporák. Až se začne voda vařit (uvidíte páru), položíte na utěrku knedlík a přikryjete - třeba dalším kastrolem, musíte počítat, že knedlík nakyne. Vaří se též 20minut bez obracení.
Jednodušeji se těsto míchá v elektrickém robotu, ale suroviny se musí nejprve dávat tekuté, až poté sypké.

Žádné komentáře:

Okomentovat